הלבנה, מה זה ולמה אתה צריך לעשות את זה

אם אי פעם תהיתם למה חלק מהירקות הם בצבעים כל כך מרהיבים ומבושלים בצורה מושלמת, סביר להניח שזה בגלל שהם מולבנים. הלבנה היא טכניקת בישול הכוללת הרתחה קצרה של מזון, ולאחר מכן שקעתו לתוך מי קרח כדי לעצור את תהליך הבישול. למרות שזה אולי נראה כמו שלב נוסף, הלבנה יכולה למעשה לעשות הבדל גדול בטעם, במרקם ובמראה של האוכל שלך. במאמר זה נסביר מה זה הלבנה, איך זה עובד ומדוע כדאי לנסות את זה.

מה זה בלנצ'ינג? 

הלבנה היא טכניקת בישול פשוטה אך רב-תכליתית הכוללת הרתחה קצרה של מזון, ולאחר מכן קירור מהיר שלו במי קרח. המונח "הלבנה" מגיע מהמילה הצרפתית "בלנצ'יר", שפירושה "להלבין".

ניתן להשתמש בהלבנה להשגת מספר מטרות שונות. לדוגמה, ניתן להשתמש בו כדי:

  • שומרים על הצבע והמרקם של הירקות
  • מסירים את הקליפות מהפירות והירקות
  • לרכך או לרכך מאכלים מסוימים, כגון ירוקים קשים או דיונונים
  • הפחת את המרירות במזונות מסוימים, כגון חצילים או ירקות מסוימים
  • הסר זיהומים או עודפי מלח מבשר או פירות ים

השלבים הבסיסיים של ההלבנה הם כדלקמן:

  1. מביאים סיר מים לרתיחה, ומוסיפים כמות נדיבה של מלח. המלח עוזר לשמר את הצבע והמרקם של האוכל.
  2. מוסיפים את האוכל למים הרותחים ומבשלים פרק זמן קצר, בדרך כלל מספר שניות עד מספר דקות, תלוי בסוג המזון.
  3. הסר את המזון מהמים הרותחים באמצעות כף מחוררת או מסננת, ומיד צולל אותו לתוך קערת מי קרח כדי לעצור את תהליך הבישול.
  4. מסננים את האוכל ומייבשים אותו במגבת נקייה או במגבת נייר.

למה כדאי לך לטשטש אוכל?

ההלבנה מציעה מספר יתרונות עבור הטעם, המרקם והמראה של האוכל. הנה כמה מהסיבות שבגללן כדאי לשקול הלבנה:

  1. זה שומר על צבע הירקות: הלבנה יכולה לעזור לשמר את הצבעים הבהירים והתוססים של ירקות כמו ברוקולי, שעועית ירוקה ואספרגוס. הסיבה לכך היא שהלבנה משביתה אנזימים שעלולים לגרום לאובדן צבע וגם מסלקת חיידקים שעלולים לשנות את צבע הירקות.
  2. זה משפר את מרקם הירקות: הלבנה יכולה לעזור לרכך או לרכך ירקות ולהפוך אותם לטעימים יותר. זה יכול גם לעזור להסיר עודפי עמילנים מירקות שורש, כגון תפוחי אדמה.
  3. זה מסיר את הקליפות מפירות וירקות: הלבנה היא טכניקה שימושית להסרת קליפות של עגבניות, אפרסקים ופירות וירקות אחרים. זה יכול להפוך את קילוף המזונות הללו להרבה יותר קל ומהיר.
  4. זה מפחית מרירות: ירקות מסוימים, כמו חצילים, יכולים להיות מרים אם לא מכינים אותם נכון. הלבנה יכולה לעזור להסיר חלק מהמרירות ולהפוך את המזונות הללו למהנים יותר.
  5. זה מסיר זיהומים ועודפי מלח: הלבנה היא טכניקה שימושית להסרת זיהומים ועודפי מלח מבשר, עופות ופירות ים. זה גם יכול לעזור להסיר כל טעמים או ריחות לא רצויים.

איך לטשטש אוכל

הלבנה היא טכניקת בישול פשוטה יחסית, אבל יש כמה עצות חשובות שכדאי לזכור לתוצאות הטובות ביותר. הנה איך להלבין אוכל:

  1. מכינים את האוכל: שוטפים היטב את האוכל וחותכים אותו לחתיכות קטנות ואחידות במידת הצורך.
  2. מרתיחים את המים: מביאים סיר גדול של מים לרתיחה מתגלגלת. הוסיפו למים כמות נדיבה של מלח שעוזר לשמר את הצבע והמרקם של האוכל.
  3. מחממים את האוכל: מוסיפים את האוכל למים הרותחים ומבשלים פרק זמן קצר, בדרך כלל מספר שניות עד כמה דקות, תלוי בסוג המזון. הקפידו לא להעמיס את הסיר, שכן הדבר עלול להוריד את טמפרטורת המים ולגרום לבישול לא אחיד.
  4. מצננים את האוכל: בעזרת כף מחוררת או מסננת מוציאים את המזון מהמים הרותחים ומיד צוללים אותו לתוך קערת מי קרח. זה עוצר את תהליך הבישול ועוזר לשמר את הצבע והמרקם של האוכל.
  5. מסננים ומייבשים את האוכל: לאחר שהמזון התקרר, מסירים אותו ממי הקרח ומרוקנים אותו היטב. לייבש אותו במגבת נקייה או במגבת נייר.

וריאציות על בלנצ'ינג

ישנן מספר וריאציות על טכניקת ההלבנה הבסיסית שיכולות להניב תוצאות מעט שונות:

  • הלבנה במרק: במקום להלבין במים רגילים, אתה יכול להלבין מזון במרק או בציר כדי להוסיף טעם נוסף. זוהי טכניקה שימושית למרקים ותבשילים, מכיוון שהיא יכולה לעזור לבנות מרק בעל טעם.
  • הלבנה עם סודה לשתייה: הוספת כמות קטנה של סודה לשתייה למי ההלבנה יכולה לעזור לשמר את הצבע של ירקות מסוימים, כמו שעועית ירוקה ואספרגוס.
  • מזעזע: לאחר ההלבנה, מתכונים מסוימים דורשים "לזעזע" את האוכל במי קרח למשך זמן ממושך. זה יכול לעזור לשפר את המרקם והטעם של האוכל.
  • הלבנה כפולה: עבור מזונות מסוימים הדורשים בישול יסודי יותר, כגון ירקות שורש, ייתכן שיהיה צורך בסיבוב שני של הלבנה.

סיכום

הלבנה היא טכניקת בישול פשוטה אך יעילה שיכולה לשפר את הטעם, המרקם והמראה של האוכל שלך. על ידי הרתחה קצרה של מזון ולאחר מכן קירור מהיר שלו, הלבנה יכולה לעזור לשמר את הצבע והמרקם של הירקות, להסיר את הקליפות מפירות וירקות, לרכך או לרכך מזונות מסוימים, להפחית את המרירות במזונות מסוימים, ולהסיר זיהומים או עודפי מלח מבשר או פירות ים.

עם כמה טיפים וטכניקות בסיסיות, הלבנה היא שיטת בישול רב-תכליתית שניתן להשתמש בה במגוון רחב של מתכונים. אז בפעם הבאה שאתם מכינים ארוחה, שקול להלבין את הירקות או פירות הים שלך לקבלת תוצאה טעימה ומושכת חזותית.